Dicționar de cuvinte

și noțiuni din SF-ul românesc


Cuvinte inexistente utilizate în SF și semnificația lor

  Înapoi la pagina principală





A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S Ș T U V W X Y Z



C


Termen Definiție Citat Autor, lucrare, an
calacteeni - o rasă extraterestră de pe planeta Calacteea Suntem primul echipaj calacteean intergalactic. Marian Mirescu, Pelerinajul eretic, în Almanah Science Fiction 2008
calfori - o rasă extraterestră cu proprietăți mimetice de pe planeta Calfora Cine mai ținea minte ce înfățișare luaseră alți calfori, în alte sezoane de vânătoare? Liviu Radu, Sezon de vânătoare, în Jurnalul SF nr. 33 (1993)
callisteni - o rasă extraterestră de pe satelitul Callisto al lui Jupiter [...] i-am împins pe câțiva callisteni cu o brutalitate care i-a scandalizat [...] Vladimir Colin, A zecea lume (1964)
caloron - un gaz Prin liniștea camerei răsună fâșâitul caloronului, gazul care circulă între straturile cupolei, împiedicând depunerea gheții. Radu Nor, Lumina vie, în CPSF nr. 185 (1962)
camiotă - o plantă din care se obține o băutură alcoolică Am ars culturile de camiote. Nu s-a mai putut alege nimic din ele. Daniel Cristian Dumitru, Săptămâna orbilor, în 467 nr. 7-12, 1990
canisiu - un element chimic Un izotop al canisiumului, în stare gazoasă, exercita o influență bizară asupra simțului olfactiv (cei care lucraseră la prepararea ciudatului element în laborator se treziră distingând mirosurile mai bine ca prepelicarii). Ovid S. Crohmălniceanu, Alternativa, în Alte istorii insolite (1986)
capistă - probabil o prostituată Judecați și voi: [...] o odaie mai sărăcăcioasă chiar decât odaia mea și în care dai de o capistă uscată ca o scândură, nu-ți cântă barem un cântec până la capăt, te strânge în brațe cu o mutră de parcă ar voi să te dea pe ușă afară [...] Vladimir Colin, Divertisment pentru vrăjitoare, în Capcanele timpului (1972)
cardeltplan - mijloc de transport aerian [...] aruncând către capsula cosmică un snop luminos de semnale liniare, rămase în așteptare până ce, coborând pe podul de raze, cardeltplanul se așeză lin pe suprafața ei poroasă. Leonard Oprea, Exercițiu anormal, în Domenii interzise (1984)
cassarg - probabil o creatură extraterestră Ăsta își tampona buzele cu șervetul din păr de cassarg […] Michael Haulică, SIHADA (1987)
cassuan - o rasă extraterestră de pe planeta Cassua Un pamântean nu poate juca șah cu un cassuan. Cassuanii îți citesc gândurile și-i o joacă pentru ei să-ți preîntâmpine o combinație oricât de subtilă. Dimitrie Lupu, Harradey, în CPSF nr. 470 (1990)
cellestegoni - o rasă extraterestră Auzind țipetele lui, celestegonii s-au bucurat: toate încercările lor de până atunci de a stabili un contact cu rasa umană dăduseră greș. George Ceaușu, Înstelata aventură (1987)
celoni - entități extraterestre situate într-o lume paralelă S-a dovedit că legăturile cu Celonii nu pot avea loc decât aici, pe Soveea, unde membrana psi dintre cele două universuri pare mai subțire [...] Viorel Pîrligras, Precaritatea nivelei cu bulă de aer, în Almanah Anticipația 2016
cenot - o creatură extraterestră Vânam împreună, pe atunci, cenoți masivi, marmorați [...] Oliviu Crâznic, Alberto, în Almanah Anticipația 2014
centaurieni - o rasă extraterestră din sistemul Afla Centauri Iar Pământul [...] și-ar dezvălui existența exclusiv datorită unor particularități ale traiectoriei Soarelui din care astronomii centaurieni, înarmați cel puțin cu cunoștințele celor de pe Pământ, ar fi, neîndoielnic, capabili să deducă prezența unui întreg sistem planetar. Victor Bârlădeanu, Exilatul din Planetopolis (1972)
Contactul cu centaurienii (așa fură botezați necunoscuții de pe planeta invizibilă) deschidea omenirii perspective extraordinare. Ovid S. Crohmălniceanu, Hermeneuții, în Alte istorii insolite (1986)
cerealină - o plantă Am hotărât să numim planta din care le-am obținut și pe care dorim s-o vedem cât mai curând răsărită – „cerealină". Radu Nor și I.M. Ștefan, Robinsoni pe planeta oceanelor (1958)
cesiumist - monstru uman rezultat în urma iradierii cu cesium 137 Pe fața pământului au apărut nou-născuți având trăsăturile monstruoase ale cesiumiștilor. Sergiu Fărcășan, Atacul cesiumiștilor (1963)
cham-champ - o băutură Avea patru recipiente sferoidale cu cham-champ prinse de ventuzele degetelor.
Toastul era un gest simbolic, de fraternizare într-o ocazie excepțională [...].
Marian Mirescu, Pelerinajul eretic, în Almanah Science Fiction 2008
chinorgă - un instrument muzical Pe ecranul negru aflat la capătul patului, însoțite de sunetele grave ale chinorgii, apar din când în când citate din operele adrinobizilor, superiorii planetei. Leonard Oprea, Recviem, în Domenii interzise (1984)
chiromatron - aparat de ghicit în palmă Cum vă spuneam o dată, automatele astea de ghicit în palmă – că au și un nume: chiromatroane – sunt o taină dulce, învelită în foiță de afacere transparentă. Cecilia Dudu, Exania 19, în Coniac „3 secole” (1970)
chmoser - un obiect neprecizat Noii născuți ai generațiilor abia scornite, neurolaxuri, locuințe inteligente, trapere, astrologi, replicanți, electrobarzi, chmosere de buzunar, precum și binaroizi [...] Dănuț Ungureanu, Isidor își asumă riscul, în Cronici microelectronice (1990)
cholb - o marfă de contrabandă Apoi se gândi la rapoartele despre contrabanda cu cholb […] Liviu Radu, Trip-tic (1999)
chu - câmp amplificator psi datorat ciupercii cu același nume Așa cum viețuitoarele pământene obișnuiau să se bată pentru hrană, aici pe Kyrall ne luptăm pentru porțiunea noastră din câmpul chu al planetei. Dan Doboș, Blestemul Abației (2003)
cibeocreier - creier cibernetic Trebuia ca din primele clipe cibeocreierul să înregistreze vocea omului, cu toate că aveam să comunicăm numai prin semnale radio. Camil Baciu, "Met...", în CPSF nr. 231 (1964)
cibeomașină - mașină cibernetică Capacitatea cibeomașinilor e limitată la anumite sarcini. I. Mînzatu, Zidul metacosmic, în CPSF nr. 191 (1962)
[...] cibeomașinile se dezvoltă amplificându-și treptat numărul legăturilor interioare. Camil Baciu, "Met...", în CPSF nr. 231 (1964)
cibeosemantem - construcție semantică artificială Cibeosemantem. Dezvoltare, în progresie geometrică, a acelei zone a cortexului răspunzătoare de construcțiile semantice. Aurel Cărășel, Vânătoare de mutanți, în Almanah Anticipația 2016
ciberdoctor - robot medical Folosiți cu toată încrederea noul nostru ciberdoctor "Hippocrat - 7007", specialist în tratarea afecțiunilor [...] Romulus Bărbulescu și George Anania, Planeta umbrelelor albastre, în CPSF nr. 356 (1969)
cibermuzician - muzician robotic Îi vom da, așadar, o altă calificare, de compozitor, de cibermuzician. Georgiana Viorica Rogoz, Anotimpul sirenelor, în Anotimpul sirenelor (1975)
cibernet - denumirea unui robot perfecționat În mod clar, „ciberneții”, cum îi numiseră investigatorii speciali nu voiau să se lase prinși de pământeni. Tudor Negoiță, Verificați ipoteza Nessus (1980)
Roboții, „ciberneții” lor au câte trei sau patru ochi, o puzderie de mâini-picioare ! Tudor Negoiță, Când zeii conspiră (1991)
cibernofren - un tip de android Filmul developat concomitent și analizat de cebefeul* detectiv [...]

* Denumirea populară (de la C B F) în sec. XXII pentru cibernofreni, cei mai moderni roboți de pe atunci. [notă de subsol]
Cecilia Dudu, Repauzatul inspector Narbon acționează, în Repauzatul inspector Narbon acționează (1971)
Cibernofrenul rămase îndelung pe gânduri, ca pentru a-și reîncărca bateriile. Marina Nicolaev-Ungureanu și George Ceaușu, Elegie pentru o epavă cibernetică, în O planetă numită anticipație (1985)
cibernon - aparat de recepție și înregistrare a datelor Tăun înțelesese, încă din clipa în care se pornise iureșul de imagini, că era vorba despre un cibernon, aparat inventat prin anul 1985 și care ajunsese în anul 2050 la proporții atât de reduse încât putea sa încapă într-un spațiu de câțiva centimetri cubi. Și-i spuse I Urnei că aparatul acesta își are originea pe de o parte în mașinile de calcul electronice, care aveau memoria cifrelor, iar pe de altă parte în filmul în relief. Era în primul rând un aparat de recepție, un fel de magnetofon care înregistra pe o bandă extrem de subțire sunetele și imaginile. Max Solomon și I. M. Ștefan, Sahariana, în CPSF nr. 22 (1956)
cibernostic - aparat de diagnostic medical Profesorul schimbă de câteva ori unghiul de observație și trebui să recunoască temeinicia concluziilor cibernosticului "Salvării" : o porțiune tangentă la centrii memoriei era iremediabil distrusă. Ion Hobana, Cea mai bună dintre lumi, în CPSF nr. 192 (1962)
cibiocreier - creier cibernetic Astăzi nu poți fi sigur dacă o povestire citită e scrisă de un om ori de un cibiocreier, deși poartă în subtitlu „om“, „mașină”. Gheorghe Ricus, Iubita mea din celălalt continent, în Pe lungimea de unda a Cosmosului (1967)
ciclopeieni - creaturi extraterestre Atunci [...] începuse și istoria ființelor ce populau micul și singuraticul satelit încă viu, ființe pe care traducătorul acestei legende marțiene, un automat cibernetic, le-a numit "ciclopeieni". Georgina Viorica Rogoz, Legenda lui Pluriops, în Anotimpul sirenelor (1975)
cigurli - o rasă extraterestră Trase de manetă, imediat o navă a cigurlilor explodă, camera se umplu de flăcări, pereții vibrau, alte imense astronave ale cigurlilor se dezintegrară pe rând, transformându-se în ciudate inflorescențe profilate pe fondul stelar. Cristian Tudor Popescu, Phalanx, în Planetarium (1987)
cineciber - aparat cinematografic interactiv Cineciberul nu este decât o mașină perfecționată. Caracterul ei absolut inedit constă în faptul că spectatorii sunt în același timp scenariști, regizori, pictori-decoratori și actori ai spectacolului. Ion Hobana, Oameni și stele (1963)
cinedisc - un tip de aparat de filmat Naturalistul își puse cinediscul în mișcare. Romulus Bărbulescu și George Anania, Constelația din ape, în CPSF nr. 176 (1962)
cinemafonosens - un aparat neidentificat mai îndeaproape Reușise să pună la punct Sensibilograful și Cinemafonosensul folosite pe hidroavionul Pescărușul Albastru Radu Theodoru, Țara făgăduinței (1975)
cinerobot - aparat robotic de filmare Filmele pe care vi le trimit, o dată cu acel mesaj înfățișează imaginile Cosmosului fixate de cineroboții navei. I. M. Ștefan, Cântecul Cibenei (1966)
citinde - entități subatomice – Ce-s alea citinde?
– Mici entități subatomice care se ocupă cu reconversia materiei.
Victor Martin, Partidul de export (2004)
citoforeză - control al voinței celulelor prin care s-ar putea vindeca orice maladie Am crezut că s-a petrecut cea dintâi vindecare prin citoforeză. Prin pătrunderea în „sufletul" celulei. Cecilia Dudu, Essor, în Coniac „3 secole” (1970)
civian - piatră civiană, noțiune neprecizată mai îndeaproape Se pregătea tocmai să achiziționeze o splendidă piatră civiană, în ale cărei sute de fețe, acordate fiecare pe alte lungimi de undă, descopereai mii de lumi [...] Viorel Pîrligras, Cordoba stelelor, în Almanah Anticipația 1984
clidian - o rasă extraterestră de pe planeta Clida Clidianul nu este mai mare decât o pisică. Corpul său are forma generală a unui ou, cam alungit, care pulsează continuu. I. M. Ștefan, P. G. 7 luptă contracronometru, în CPSF nr. 407 (1971)
cnizi - ființe extraterestre Rând pe rând, cnizii și-au luat zborul către civilizațiile de gradul al treilea, de unde veniseră, nu în nave – așa cum călătoresc oamenii – ci ca razele a nenumărate explozii, adunându-se în fascicule pentru a putea străbate marile câmpuri ostile, moarte, de pulberi, de perdele magnetice. Camil Baciu, Ilarion și Hirondelle, în Mașina destinului (1966)
cocmizi - o rasă extraterestră Am mai fost în Hipercubul Ligrom, înspre părțile cocmizilor, neoficial, bineînțeles. Alexandru Ungureanu, Marele prag (1984)
cogitofon - aparat care înregistrează și reproduce gândurile Hm! ar fi interesant să se născocească un aparat care să înregistreze și să reproducă gândurile. Și așa se născu în mintea liceanului Allridge ideea aparatului pe care încă de pe atunci îl numi "cogitofonul". Ștefan Tita, Piticii în țara lui Guliver, în CPSF nr. 35 (1956)
cogitoscop - aparat care permite citirea și înregistrarea gândurilor Cogitoscopul clubului făcea parte din prima serie de fabricație, fiind deci lipsit de instalațiile de stereoproiecție. Imaginile se derulau pe un ecran nu prea mare, aflat în fundul încăperii. Romulus Bărbulescu și George Anania, Ferma oamenilor de piatră (1969)
[...] își puseră căștile, ce le asigurau legătura cu un cogitoscop, pentru comunicarea telepatică și înregistrarea tuturor gândurilor, și-și fixară pe corp electrozii altor aparate. Romulus Bărbulescu și George Anania, Paralela-enigma (1991)
cognobot - operator virtual de date Aș trimite încă un cognobot, ba chiar și un program mai agresiv care să-i dea de lucru, dar ceva îmi spune că n-ar fi chiar cea mai fericită idee. Florin Pîtea, Rave-O-Lution, în Almanah Anticipația 1997
Am spart coduri și-am accesat bănci de date, am cules informații și am pus cognoboții să descopere legăturile dintre ele. Florin Pîtea, Sarariman, în Almanah Anticipația 1998
colpă - unitate monetară – Șase colpe, îl informă Bra. Ce, nu face?... Vladimir Colin, Divertisment pentru vrăjitoare, în Capcanele timpului (1972)
compatie - o empatie reciprocă, profundă Suntem una și aceeași ființă și dacă asta nu e compatie totală, deplină, plenară, ziceți-i cum vreți, să-mi spună cineva ce altceva este. Dănuț Ungureanu, Cronicile oamenilor iridium, în CPSF nr. 4 (2013)
comprementină - un fruct – Avem doar suc din fructe de indiole sau comprementine și prăjituri de golda, spuse chelnerul care se apropiase între timp. Victor Martin, Partidul de export (2004)
concodice - fructe parfumate din care se obține prin fermentare un fel de vin Așa că am strâns concodicele coapte [...] Liviu Radu, Armata moliilor (2012)
coniene - plante extraterestre Din sol răsar plăzmuiri ciudate, conice. În jurul cărora se răsucesc panglici portocalii, mai lungi și mai scurte. Par niște movile invadate de vegetație, dar de fapt, fiecare este o singură plantă. Printre „coniene" - așa le a botezat Francesco - se înalță până la doi trei metri un fel de frunze (nu știu dacă termenul e potrivit) groase, răsucite ca o țigară de foi, precum și un mare număr de sfere verzi, acoperite cu țepi, amintind de cactușii de pe Pământ. Radu Nor și I.M. Ștefan, Robinsoni pe planeta oceanelor (1958)
conoculari - instrument optic Darse se oprise și privea în jur cu conocularii săi [...]. Viorel Pîrligras, Curcubeu pe cer, în Almanah Anticipația 1989
coplanetar - persoană care locuiește sau este originară de pe aceeași planetă cu altă persoană Coplanetarii noștri au dezvoltat considerabil tehnica, fără a o neglija pe a războiului.
Horia Arama, Lumile stau de vorbă, în Cosmonautul cel trist (1967)
Am avut prilejul să-l urmărim, de-a lungul întregii zile, repetând fazele cu care ne obișnuise tatăl său și coplanetarii lor. Horia Arama, Minciuna, în Cosmonautul cel trist (1967)
Dacă, atingând solul Aixei, cei de pe „Abisal” vor fi întâmpinați de focul încrucișat al unei alianțe de monștri sau sufocați de îmbrățișarea fatală a foștilor lor coplanetari? Horia Aramă, Verde Aixa (1976)
copulinometru - aparat care detectează și măsoară feromonii emiși de femei Senzorul fusese între timp încapsulat, dotat cu baterie de ceas, cu celulă solară și cu numele comercial de copulinometru. [...]

Uite, tu, dacă în Constanța adolescenței tale ai fi avut un astfel de copulinometru, ai fi putut să "agăți" pe cine ți-ar fi plăcut, doar profitând de momentul optim.
Cristian M. Teodorescu, Senzoriada, în Helion online nr. 9/2011
coralin - un material Din sfera roșie de coralin se aude o tuse spartă care-mi ascunde emoția primelor cuvinte. Leonard Oprea, Colonia, în Domenii interzise (1984)
corelatoric - transport corelatoric – transport instantaneu în spațiu Deși se știa de mult că există proceduri ce permit transmiterea instantanee a informației, în schimb transportul corelatoric în spațiu, de asemenea instantaneu, era o invenție foarte recentă. Titus Filipaș, Sufletul pavezei, în Almanah Anticipația 1984
corelie - o creatură extraterestră luminescentă Pe [pereții modulari] se sprijinea bolta din sfere de cristal a tavanului, cu delicatele corelii zbătându-se grațios în ele, devenind luminescente când cineva se oprea sau trecea doar prin dreptul lor. Michael Haulică, SIHADA (1987)
corinei - niște creaturi acvatice Corineii mișunau pe fundul unui lac dintr-o peșteră la care trebuia să mergi călare. Antuza Genescu, Solzi de jalazian, blană de muflean, în Lumi stranii (2014)
coropișăte - un obiect neidentificat mai îndeaproape
(a se) coropișăta, tremoloci
- acțiuni neprecizate
Trurl tocmai meșterise un coropișăte care se ambiționase să nu funcționeze, ceea ce pentru Trurl era absolut imposibil de conceput. În loc să se coropișăteze, se tremolocea, iar Clapauțius râse de Trurl. Cristian M. Teodorescu, Senzoriada, în Helion online nr. 9/2011
cosmobăiat (sau cosmoboy) - persoană născută în spațiul cosmic – Nu, sunt un cebe*, dar părinții mei au fost de pe Terra.

* CB – cosmobăiat sau cosmoboy, adică un om născut în spațiul cosmic (n.a.) [notă de subsol]
Adrian Rogoz, Prețul secant al genunii (1974)
cosmocibernon - aparat care permite comunicarea cu alte specii extraterestre [...] cosmocibernonul servește de la distanță ca interpret. Creierul mecanic pe care-l vezi este un complex aparat de tradus, menit să ajute făpturilor raționale de pe corpuri cerești diferite să se înțeleagă. La primele întâlniri cu "oamenii extratereștri", cum le spunem noi, cosmocibernonul se străduiește să stabilească cât mai repede echivalența noțiunilor, a limbajului - "dicționarul cosmic". I. M. Ștefan, Lumina purpurie, în CPSF nr. 239 (1964)
cosmocomunicare - comunicare cosmică Îl ascultau planete din alte sisteme solare, cu care umanitatea intrase în cosmocomunicare. I. M. Ștefan, Cântecul Cibenei (1966)
cosmocomunitate - comunitate cosmică – Veghem la siguranța cosmocomunității noastre.
– Cosmocomunitate ? Și acest termen îmi este străin. Lămurește-mă !
– E vorba de comunitatea zonei noastre stelare, alcătuită din 836 grupuri de populații planetare, aflate în 216 sisteme solare relativ apropiate.
I. M. Ștefan, Cântecul Cibenei (1966)
cosmoconstrucție - construcție cosmică Întrucât împotriva proiectului dumneavoastră există unele obiecții de principiu, consiliul a hotărât să-l trimită spre avizare Institutului internațional de astronautică din Tokio și Trustului de cosmoconstrucții nr. 4. din Harkov. Radu Nor și I. M. Ștefan, Robinsoni pe planeta oceanelor (1958)
cosmofar - far cosmic [...] începând de azi, pe Deimos funcționează noul cosmofar cu semnale radio și optice. Radu Nor, Cei trei din Altair (1963)
Atunci mi-a venit ideea să montez în vârful antenei un uriaș cosmofar, care să lumineze toată emisfera umbrită a lui "Aurel Vlaicu". Romulus Bărbulescu și George Anania, Captiv în inima galaxiei, în CPSF nr. 226 (1964)
cosmofilolog - specialist în cosmofilologie (vezi mai jos) Eu, de pildă, sunt cosmofilolog, ceea ce nu mă împiedică să fac versuri proaste și clătite acceptabile... Radu Nor, Cei trei din Altair (1963)
Gregor nu era cosmofilolog, nici măcar lingvist de duzină, ci astronom profesionist […] Mircea Opriță, Argonautica (1980)
cosmofilologie - studiul limbilor extraterestre Cosmofilologia va stabili în sfârșit legătura între noi și ființele ce populează planetele din alte sisteme solare și galaxii. Radu Nor, Cei trei din Altair (1963)
cosmofrancii - izotopi ai franciului Institutul de la București mi-a telegrafiat, cu o grabă emoționantă, rezoluția Conferinței de Fizică Nucleară cu privire la omologarea denumirii de „cosmofrancii", cerută de mine pentru cei doi izotopi ai franciului, pe care i-am identificat în platforma de la Dayam. Cecilia Dudu, Scarabeul lui Rașid (1967)
cosmofregată - tip de navă spațială Cu o escală înainte de sosirea pe Struve, lui Mooneye i s-a comunicat că în acea zonă a fost semnalată o cosmofregată care atacase și răpise câteva astrocargouri. Adrian Rogoz, Prețul secant al genunii (1974)
cosmohibernare - somn pe perioadă lungă la bordul unei nave spațiale Eu voi fi cufundat, în a 104-a zi a expediției, în cosmohibernare totală, conform procedeului care s-a mai experimentat pe Pământ. În această stare, nu voi mai avea, bineînțeles, nevoie de hrană, asigurându-mi-se o conservare perfectă. I. M. Ștefan, Cântecul Cibenei (1966)
cosmoplan - aparat de zbor După 81 de zile de la pornirea noastră de pe Lună, vom ajunge în apropierea lui Venus, pe care vom descinde cu un cosmoplan. Adrian Rogoz, Omul și năluca (1965)
cosmoradiogon - aparat care indică sursa unor unde radio Știi prea bine că undele de această lungime nu pot veni de departe; de altfel, cosmoradiogonul ne-o va spune mai precis. Radu Nor și I. M. Ștefan, Robinsoni pe planeta oceanelor (1958)
cosmorobot - robotul unei cosmonave Cosmorobotul nu știe altceva decât să se conformeze programului de apărare încredințat lui. Ce vreți, e un simplu creier cibernetic și nu șovăie când e vorba să-și respecte sarcinile fixate de om. Ion Mînzatu, Chemarea nesfârșitului (1963)
cosmosondă - sondă spațială […] primea o mulțime de prețioase informații științifice, transmise de cosmosondele care zburau în avangarda expediției. Adrian Rogoz, Omul și năluca (1965)
cosmotanchetă - vehicul de luptă […] suntem luați în primire de echipajul unei cosmotanchete și transportați imediat în fața comisiei medicale […] Romulus Bărbulescu și George Anania, Doando (1965)
cosmoteleviziune - televiziune cosmică [...] toate marile cotidiene, studiourile radio și cosmoteleviziunea își trimiseseră reprezentanți pentru ca publicul să urmărească dezbaterile în timpul desfășurării lor. Romulus Bărbulescu și George Anania, Ferma oamenilor de piatră (1969)
cosmotelevizor - aparat de recepție a televiziunii cosmice – Și ce aparat se ascunde în carcasa asta impenetrabilă? Un cosmotelevizor? Romulus Bărbulescu și George Anania, Statuia șarpelui (1967)
cosmovideofon - aparat de telecomunicații pe distanțe cosmice A doua zi, nava avea să-și ia zborul de pe Pământ pentru a reveni, dacă totul avea să decurgă normal, peste 320 de zile, adică peste aproape un an, timp în care legătura cu cei de-acasă avea să se mențină continuu prin intermediul cosmovideofonului. Constantin Cubleșan, Paradoxala întoarcere (1978)
cosmoviziune - televiziune cosmică Presa, radioul, cosmoviziunea transmiteau zilnic apeluri adresate cercetătorilor de pretutindeni. Radu Nor, Cei trei din Altair (1963)
Un pictor cunoscut și-a permis să reprezinte meteoritul ca pe o navă cosmică, acoperită cu țurțuri de gheață. A declarat că așa îl vede el, ca interpretare personală a astrofotografiilor, destul de confuze, care s-au transmis prin rețeaua de cosmoviziune. I. M. Ștefan, Cântecul Cibenei (1966)
n așteptarea cunoștinței directe făceam conversație prin cosmoviziune cu un simpatic reprezentant al planetarilor, un omuleț cu figura ușor verzuie și creștetul cu desăvârșire lipsit de păr [...]
Horia Arama, Lumile stau de vorbă, în Cosmonautul cel trist (1967)
cosmovizor - aparat de recepție a televiziunii cosmice Își reia în grabă locul pe scaun și începe să învârtească cu înfrigurare butoanele cosmovizorului. Radu Nor, Cei trei din Altair (1963)
Puteam să-l examinăm în voie. Da, era cel de pe ecranul cosmovizorului, dar în culori naturale [...] Horia Arama, Lumile stau de vorbă, în Cosmonautul cel trist (1967)
cosmovorbitor - care vorbește într-o limbă cosmică Vom încerca acum, cu ajutorul robotului cosmovorbitor, să ne adresăm oaspeților noștri chiar în limba lor. I. M. Ștefan, Cântecul Cibenei (1966)
cresomi - o rasă extraterestră Nu intră nimeni în zona dealurilor solare sau a colinelor nisipoase ale cresomilor pașnici. Victor Martin, Partidul de export (2004)
crilon - un material Speriat, Bill smulse un bisturiu din trusa medicală, tăie cu mișcări febrile crusta elastică de crilon și-și lipi urechea de pieptul inginerului. Ion Hobana, Oameni și stele, în Oameni și stele (1963)
crimsingals - probabil o etapă evolutivă Te-ai născut pentru a deveni crimsingals. Leonard Oprea, Moartea unui crimsingals, în Domenii interzise (1984)
crioamator - persoană care dorește să fie crioconservată Singura condiție este să fii crioamator, adică să fii înscris și să cotizezi de cel puțin un an la un Centru de crioconservare. Romulus Dinu, Boala de decongelare (Apatia criogenetică), în Dintr-o lume congelată (1980)
criocrație - domnia terorii prin frig [...] am izbutit să înlăturăm pericolul cumplit ce amenința însăși soarta civilizației umane: criocrația, domnia teroarei prin frig. Victor Bîrlădeanu, Gheață de foc (1977)
crioînhumare - păstrarea unui decedat la temperaturi joase în vederea unei posibile viitoare reveniri la viață Domnul Thomas Ricas a venit la crioînhumarea inginerului Derry F. Cecilia Dudu, Exania 19, în Coniac „3 secole” (1970)
criojet - mijloc de transport aerian Eram în hangarul criojetulul, făcându-i ultimele verificări. Alexandru Ungureanu, Marele prag (1984)
criolin - denumirea unei piese Din informațiile pe care le recepționez pare a fi vorba de criolinul blocului care a cedat. Felix Moroșan, Contact letal, în Almanah Science Fiction 2008
criotoriu - dispozitiv de hibernare prelungită la temperatură scăzută [...] când am cunoscut-o eu tocmai terminase o cură de criotoriu și arăta tot atât de tânără ca și sora ei care refuzase din totdeauna hibernatoarele; George Gănescu, XYY, în Alte întâmplări din veacul XXI (1977)
cromoconcert - spectacol vizual de forme de culori [...] ce-ați zice de un scurt cromoconcert? Radu Nor, Cei trei din Altair (1963)
cronaut - călător prin timp Dincolo sunt cronauții și de la ei voi afla secretul vieții veșnice și al înavuțirii rapide. Arthur Codrescu, Terțul exclus, în CPSF nr. 575 (2005)
Apoi, brusc, cronautul fără voie a dispărut din fața ochilor noștri. Mircea Stoian, Eu, Keops și mașina, în CPSF nr. 575 (2005)
cronolit - piatră de timp Oamenii și-au dat repede seama de influența stranie pe care cronolitul o are asupra timpului. Dorin Davideanu, Cronolit, în Almanah Anticipația 1990
cronon - particulă elementară de timp Știi bine că spațiul este cuantificat. Până și o găină și-ar da seama că timpul este așișderea. Mă înțelegi? Cuante temporale! Rezonanța timpului, și de aici: amplificarea timpului prin emisie stimulată de crononi. Constantin Cozmiuc, Timpul este umbra noastră (1987)
crononautică - călătoria prin timp Învățând să manipuleze memorizatorul hipercristalin, Val obținu prin aceasta un adevărat manual de crononautică. Adrian Rogoz, Fugă în spațiu-timp, în CPSF nr. 269 (1966)
crononavă - mașină a timpului Știa o asemenea mașină „crononavă”, cum i-a spus, într-o magazie a unui unchi al său excentric, colecționar de vechituri. Ovid S. Crohmălniceanu, Scrisori din Arcadia, în Alte istorii insolite (1986)
cronoplasmă - structura timpului Dacă totul decurge bine, te înalți câteva secunde, apoi devii invizibil, adică te integrezi în cronoplasmă. Adrian Rogoz, Fugă în spațiu-timp, în CPSF nr. 269 (1966)
cronoplast - un material din structura unei mașinii temporale Hormac o urmă într-o cabină temporală de felul celor pe care le cunoștea, pereți circulari metalici, pardoseală și tavan de cronoplast […] Vladimir Colin, Funcționara timpului, în Capcanele timpului (1972)
cronoplastician - specialist în cronoplastie E mai mult o istorie pentru uzul prezentului. Am băgat în ea [...] un capitol despre ziariști, cronoplasticieni, istorici celebri, politicieni cu ticuri ciudate și chiar prezentatori de știri. Victor Martin, Noaptea orașului ilustrat (2007)
cronoplastie - corectarea trecutului – Dacă eram mai serios, mai tenace și mai informat, cu temperamentul meu aș fi putut să mă consacru cronoplastiei, dar nu am răbdare să corectez istoria și nici nu știu dacă e bine... Victor Kernbach, Un derbedeu în cronospațiu, în Povestiri ciudate (1967)
Dar se interzice cu desăvârșire orice influență a cărei exercitare ar putea duce la o cât de neînsemnată cronoplastie. Victor Kernbach, Mașina timpului, în Viața Românească, nr. 2/1970
Revenirea în deceniul vostru e imposibilă deoarece am opera o cronoplastie, modificându-vă prezentul. Mihu Antin, Labirintul timpului, în CPSF nr. 453 (1973)
E posibil, ca „vraciul” să nu fi stăpânit prea bine tehnica intervenției în loteria destinului, să fi fost un biet ucenic într-ale cronoplastiei. Gheorghe Săsărman, Dulceața de cireșe amare, în Himera (1979)
Pentru că, abia acum realizam, cronoplastia biologică însemna o basculare continuă între lumile paralele ale universului. Mircea Stoian, Eu, Keops și mașina, în CPSF nr. 575 (2005)
cronoplastor - mașină de călătorit în timp Singur nu mă pricepeam să duc prototipul mai departe, așa că nu-mi rămâneau decât două soluții viabile: sau să fărâm cronoplastorul și să mă predau poliției [...] sau să mă urc la rândul meu în cușcă și să mă arunc la întâmplare pe firul Timpului, în speranța unei supraviețuiri nebunești. Mircea Stoian, Eu, Keops și mașina, în CPSF nr. 575 (2005)
cronosintetizator - aparat care adaugă sau scade ani organismului Îndreptându-și trupul pe scaunul cronosintetizator, Grig simți un efluviu întăritor scăldându-i celulele. Vladimir Bucur, Abandonat în paradis, în Almanah Anticipația 1986
cronotron - mașină a timpului Aparatul ăsta e un cronotron, un vehicul care circulă prin timp. Adrian Rogoz, Fugă în spațiu-timp, în CPSF nr. 269 (1966)
Cu o zi înainte de salt subtilizasem aparatul de transport temporal, cronotronul care cu ajutorul datelor obținute din memoria computerului central dădea posibilitatea executării saltului. Arthur Mihăilă, La noapte vom fi împreună, în Almanah Anticipația 1986
cronoturist - călător în timp [...] adaptarea la condițiile viitorului fiind pentru mulți cronoturiști destul de dificilă, era strict necesară contactarea preventivă a Agenției din anul de destinație. Mihnea Columbeanu, Eternul purgatoriu, în Almanah Anticipația 1988
cronovehicul - mașină a timpului – Care sabie?... A, obiectul acela auriu? Nu, nu e sabie.
– Dar ce e? zise ziaristul.
– Un cronovehicul... și nu mai tot întreba atât.
Victor Kernbach, Triunghiul echilateral a orbit, în Povestiri ciudate (1967)
cronovoiaj - călătorie în timp Se gândiseră, într-o vreme, să încerce un cronovoiaj într-o epocă mult anterioară, poate chiar premergătoare ultimei conflagrații, dar costa mult [...] Mihnea Columbeanu, Eternul purgatoriu, în Almanah Anticipația 1988
crotor - o rasă extraterestră Așa cum stătea pregătit de luptă, crotorul părea mai solid și mai feroce decât cei doi luați la un loc. Bogdan Tudor Bucheru, Afacere de familie, în Anotimpurile (2011)
cryoconector - piesă componentă a unui computer Un amalgam de intestine din plastic, metal și cryoconectori i se revărsau din ceea ce alții ar fi numit abdomen. Cristian M. Teodorescu, Electronii sunt mai deștepți decât noi, în S.F. Unu (2008)
cuim - un fruct – Într-adevăr, seamănă cu un fruct de cuim. Victor Martin, Robinsonul spațiului, în O antologie a literaturii de anticipație românești (1983)
curvasasină - curtezană ucigașă Curvasasinele mureau tinere, sperând că vor ajunge, cândva, să se retragă din activitate. Liviu Radu, Trip-tic (1999)
cuzminiu - un element chimic – ... și astfel s-au putut extrage din bucăți de materie care circulă prin Univers elemente cu totul necunoscute până atunci, de pildă cuzminiu, tarantal, litoniu, ca să nu amintesc decât de ... Mircea Opriță, Argonautica (1980)
cvadrupizi - creaturi extraterestre [Reparațiile] ar fi durat mult mai mult dacă nu existau cvadrupizii...
Cine ?! [...]
Ființele de acolo, așa le-am numit, deoarece au patru tentacule, de fapt cinci, patru mai mari și unul mai scurt, rotund, cu care nu fac însă nimic...
Gheorghe Păun, Acele ființe ciudate..., în Sfera paralelă (1984)
cymbalofon - sistem audio de telecomunicație, o alternativă la telefonul electric Operatorul cymbalofonului a urmărit lista cu adrese și a făcut apelul. Sebastian A. Corn, 2484 Qurinal Ave. (1995)
czytrol - denumirea unui combustibil (metaforă pentru petrol) [Cel-de-sus] a încredințat popoarelor noastre comoara de neprețuit a Czytrolului. Gheorghe Săsărman, Puțin mai devreme, în Himera (1979)




A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S Ș T U V W X Y Z





























































































































































Orice comentarii, adăugiri, sugestii sunt binevenite și le puteți trimite la: tavilis@yahoo.com


  Înapoi la pagina principală





Pagină realizată și întreținută de Dr. Octavian Laiu


Copyright © 2002-2025 | Octavian Laiu, jocuridecuvinte.ro