Dicționar de cuvinte

și noțiuni din SF-ul românesc


Cuvinte inexistente utilizate în SF și semnificația lor

  Înapoi la pagina principală





A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S Ș T U V W X Y Z



M


Termen Definiție Citat Autor, lucrare, an
mabanghez - locuitor al statului fictiv Mabanga N-are în el nimic de conducător, nu e mabanghez, ci străin [...] Sergiu Fărcășan, Mașina de îmbunat cemombii, în Mașina de rupt prieteniile (1968)
magnetobuz - un mijloc de transport Afară tăcerea nopții fu tulburată o clipă de trecerea unui magnetobuz. Ioan Popa, Ultima întoarcere, în O planetă numită anticipație (1985)
magnetonavă - tip de navă spațială Aici ne-a adus "Alcor", uriașa magnetonavă, care purta elemente ale viitorului aparat și 300 de roboți construiți de mine pe Pământ. Romulus Bărbulescu și George Anania, Captiv în inima galaxiei, în CPSF nr. 226 (1964)
magnetoplan - un mijloc de transport aerian […] pe cealaltă emisferă roiesc aparatele de zbor, magnetoplanele, chiar automobilele și tanchetele cosmice. Romulus Bărbulescu și George Anania, Doando (1965)
În zori, magnetoplanul [...] începu să descrie o spirală tot mai largă. Zbura la mică înălțime, pentru a nu lăsa să se piardă nici un detaliu semnificativ. Ion Hobana, Timp pentru dragoste, în Un fel de spațiu (1988)
magnetran - un mijloc de transport aerian Magnetranul se oprise lent și silențios la treizeci de metri de conglomeratul de instalații a docurilor calotei posterioare. Cotizo Draia, Rendez-vous pe orbită, în CPSF nr. 506 (1993)
magtren - tren magnetic Nimeni nu ateriza în Cartier, nu exista stație de Planetran și nici magtren. Cotizo Draia, Un tablou de Hatshepsut, în Paradox nr. 2/2004
malarat - ecran care afișează imagini din trecut [...] Malarat a descoperit tehnica reînvierii imaginilor [...]
Eram tulburat ca atunci când văzusem ivindu-se pentru întâia oară chipul lui Lenin pe ecranul malarat [...]
Vladimir Colin, A zecea lume (1964)
malgră - denumirea unui material Acolo unde iarba se termina, începea malgra. Ușoară și dură, maleabilă la temperaturi nu prea mari, din malgră Kumbrienii puteau face orice: clădiri și drumuri, mașini și statui. Cristian Tudor Popescu, Kumbria, în Planetarium (1987)
manzier - un arbore Mai pe seară, [...] fierbințeala amiezii se va dilua, iar umbrele se vor întinde leneșe pe sub manzierii în floare [...] Liviu Radu, Trip-tic (1999)
mariani - o rasă umană Marianii și marianele nu cunosc decât arareori împerecherea, și atunci dușmănoasă, prelungă și amară, ca o crimă. Felix Aderca, Orașele scufundate (1966)
marinit - material textil mimetic Marinitul este un produs extrem de suplu și docil, dar pentru aceasta nu a fost nevoie să fie tras în fire și apoi țesut. El se prezintă ca o peliculă macromoleculară continuă, subțire și plăcută la pipăit. Calitățile ei, mai ales mimetismul, se explică prin faptul că marinitul e oarecum... viu. Horia Aramă, Spirala vie, în CPSF nr. 257-258 (1965)
maroși - o rasă extraterestră Noi nu suntem luptători, noi suntem o familie maroașă. Alexandru Ungureanu, Marele prag (1984)
martelit - un material [...] de la înălțimea aceea nu l-am mai putut recunoaște printre sutele de trupuri mărunte care urcau li coborau treptele de martelit [...] Vladimir Colin, A zecea lume (1964)
martotermică - (uzină ~) uzină generatoare de căldură și energie pe Marte La al treilea nivel este marea uzină martotermică, principala noastră generatoare de energie, pe care o veți vizita. I.M. Ștefan și Radu Nor, Drum printre aștri (1959)
mastodonțiu - un element chimic [Metalele supergrele] aveau însușiri extraordinare. Unul, mastodonțiul, numit astfel pentru greutatea uriașă a nucleului său 296 u. nu se topea nici la 5000 de grade. Ovid S. Crohmălniceanu, Alternativa, în Alte istorii insolite (1986)
materieni - ființe din spațiul alternativ numit Secunda Mater Dincolo de inexplicabila structură a Secundei Mater [...] pe mine mă obsedează acum o singură enigmă – și poate cea mai mare dintre toate: cum reușesc materienii, ființe mute și în aparență destul de fragile, să-și prelungească existența și activitatea la nesfârșit, încât sfidează orice lege naturală și realizează practic nemurirea? Mircea Opriță, Nemuritorii, în Nopțile memoriei (1973)
mârși - un gen de plante extraterestre Privise monstrul zburător printre două fire vestejite de mârși [...] Alexandru Ungureanu, Ne vom întoarce pe Herbwue, în Almanah Anticipația 1987
mecanoid - robot cu aspect uman, android O instală pe mecanoidă pe scaun, dinaintea setului de dispozitive montate împrejurul telefonului [...] Florin Pîtea, Telefonia, în Almanah Anticipația 2016
medorobot - robot medical Știu că acum "bilanțul" meu biologic se va îmbunătăți, căci medorobotul mi-a oferit, într-un concentrat, tot ce îmi lipsea. I. M. Ștefan, P. G. 7 luptă contracronometru, în CPSF nr. 407 (1971)
meer - capitol sau fragment dintr-o istorie extraterestră [...] am încercat să pun o anumită ordine în înlănțuirea fiecărui capitol, al fiecărui Meer, istorisit de Sfinx. Viorica Huber, Taina Sfinxului de pe Marte (1967)
megalodred - creatură extraterestră gigantică La un moment dar am găsit doi megalodrezi care păreau să se adăpostească în valea unui canion. Irving T. Creve, Gloanțe vii, în Almanah Anticipația 2015
megasenzor - dispozitiv de analiză simultană a mai multor semnale [...] cei doi prieteni asamblează o schemă complexă pentru analiza simultană a semnalele provenite de la mai multe pastile (definind astfel un soi de "megasenzor"), pe toate frecvențele posibile. Cristian M. Teodorescu, Senzoriada, în Helion online nr. 9/2011
megaveghetor - un fel de supraveghetor Ca megaveghetor al pazei de coastă, întotdeauna cele mai ingrate sarcini îmi revin mie. Val Antim, Sufletele nu se înalță la cer, în CPSF nr. 556-557 (1998)
meglavizat - (despre apă) un tip special de apă Aici puteai pierde o planetă la ruleta tridimensională, aici puteai câștiga un tronson spațial pentru o picătură de apă meglavizată. Viorel Pîrligras, Cordoba stelelor, în Almanah Anticipația 1984
mehonez - locuitor al statului fictiv Mehon Lovitura mehonezului nimeri în gol, smulgând sălii un oftat prelung. Gheorghe Săsărman, Puțin mai devreme, în Himera (1979)
mejanha - o otravă foarte puternică Mâinile ei i se plimbă pe corp, apoi, discret, stânga se oprește între faldurile rochiei și desprinde cu infinită grijă acul uns cu "mejanha", cumplita otravă a planetei Seth. Vladimir-Liviu Fenoghen, Terapie, în CPSF nr. 508 (1994)
mekoton - unitate de măsură a radiațiilor protonice Cum naiba de vor fi rezistat insectele și păsările pe care le văd pretutindeni în jurul meu unei radiații protonice de mai multe zeci de mekotoni, numai unul Dum... Aurel Cărășel, Marile migrații, în Almanah Anticipația 1999-2000
melen - un material Trapa se deschise și un flacon de melen își făcu apariția pe masă. Ion Hobana, Oameni și stele, în Oameni și stele (1963)
Cosmonauții abandonaseră scafandrii spațiali, îmbrăcând costumele de melen - ușoare, ignifuge, mai rezistente ca oțelul. Ion Hobana, Cea mai bună dintre lumi, în O antologie a literaturii de anticipație românești (1983)
memofor - dispozitiv de stocare și redare a datelor Cuplă emițătoarele cu memoforul în a cărui memorie erau înscrise dinainte frânturile de mesaj. Ion Mînzatu, Chemarea nesfârșitului (1963)
memoscop - aparat de stocare a datelor Alături, într-un memoscop, a fost găsit un studiu privitor la societatea umană de acum cinci sute de ani, în toate amănuntele ei. Doru Tătar, Orașul spațial, în Almanah Anticipația 1991
menal - mutant folosit pentru muncile grele Când deschise ochii, îl văzu apropiindu-se, gol, însoțit de trei menali, mutanți sintetizați pentru munca grea din imensele rețele subterane de salubritate de pe Athau. Cotizo Draia, Obsesie finală, în Helion nr. 2/1994
mermor - o plantă extraterestră cu fructe parfumate
(mirmar în varianta din Taina Sfinxului de pe Marte (1967))
După o generație, ciclopeienii au schimbat darurile și i-au trimis grămezi de flori din adâncul apelor, alge albastre, catifelate, bune pentru țesături, fructe parfumate de mermor, care te îmbată și te fac să visezi peisaje minunate din lumea zeilor [...] Georgina Viorica Rogoz, Legenda lui Pluriops, în Anotimpul sirenelor (1975)
metalit - un tip de metal Aliajul foarte ușor și extrem de rezistent folosit la turnarea învelișului exterior părea să aibă aluminiu în proporție de 5,76%, magneziu 0,14%, beriliu 38%, molibden între 2 și 2,586%, restul fiind un metal descoperit de curând și numit provizoriu metalit. Mircea Opriță, Argonautica (1980)
metanet - un tip de rețea informatică Vreau să vă ascult discuțiile telefonice, să vă urmăresc programele de televiziune, să navighez pe metanet. Cristian M. Teodorescu, Electronii sunt mai deștepți decât noi, în S.F. Unu (2008)
metaplast - denumirea unui material Coborâră o barcă pliantă din metaplast, aparate de filmat și fotografiat, alimente și arme. Radu Nor și I. M. Ștefan, Robinsoni pe planeta oceanelor (1958)
Bucata de metaplast este desprinsă din tavanul care e decupat după un tipar exact [...]. George Ceaușu, Atacul gondronilor, în Avertisment pentru liniștea planetei (1985)
metascop - instrument pentru vederea în infraroșu Cu toate luminile stinse, la adăpostul celui mai perfect camuflaj ce-l puteam realiza, priveam afară prin metascop. Pe ecranul fosforescent, vecinătatea înecată în beznă devenea vizibilă datorită perceperii infraroșiilor. Mircea Șerban, Ghidul din Lună, în CPSF nr. 16 (1956)
metasticlă - denumirea unui material Ici și colo, încastrate în feroneria agresivă, [...] șemineele sferice din metasticlă [...] Michael Haulică, SIHADA (1987)
mezopter - un aparat de zbor Mezopterul ocoli cu grijă marile ciocuri de metal și ateriză neobservat lângă reactorul din Tahiti. Camil Baciu, Soarele portocaliu, în Mașina destinului (1966)
microfili - organisme luminescente – Vedeți sclipirile acelea? Ca niște licurici? Le vedeți, da? Sunt colonii de microfili. Se presupune că ei produc energia care propulsează vehiculul, îi controlează direcția și viteza, îl pot repara sau distruge. Dorin Davideanu, Caleașca din Telios, în Almanah Anticipația 1987
microplan - aparat de zbor Cu un bâzâit vesel, un microplan coborî deasupra lor, evoluând în cercuri din ce în ce mai mici, până când rămase suspendat. Mihu Dragomir, Legenda îngerilor, în Povestiri deocamdată fantastice (1962)
midore - probabil o rasă extraterestră Aici puteai cădea în transa minunatelor trupuri ale midorelor cele pătimașe. Viorel Pîrligras, Cordoba stelelor, în Almanah Anticipația 1984
mimotizor - aparat similar probabil cu un televizor Părinții mi-au spus că sunt un parazit. Ei privesc ecranul mimotizorului și cred tot ce se debitează acolo. Cătălin Sandu, Toți în derivă, în CPSF nr. 540 (1996)
minarit - locuitor al statului fictiv Minar Artileria și aviația minarită au bombardat în mod sălbatic localități din apropierea graniței […] Gheorghe Săsărman, Puțin mai devreme, în Himera (1979)
miniminor - un vehicul spațial Am locuri pentru amândoi în miniminorul meu cu care mă deplasez fără nici o dificultate pretutindeni. Constantin Cubleșan, Iarba cerului (1974)
minonian - locuitor al statului fictiv Minonia Un detașament de blindate minonian a pătruns pe o adâncime de 2 km pe teritoriul Minarului […] Gheorghe Săsărman, Puțin mai devreme, în Himera (1979)
mip - o funcție statală Cel dintâi mip avusese câțiva soți, cu care împărțea răul și binele. Vladimir Colin, Divertisment pentru vrăjitoare, în Capcanele timpului (1972)
mipolam, coroseal, igelite - substanțe chimice Sunt chimist. Acidul ureic, aldehidele, mipolamul, corosealul, igelitele, sărurile tetrabormaranicife n-au nici un secret pentru mine. Camil Baciu, Arborele magic, în Revolta creierilor (1962)
mirafelă - o plantă [...] cuiburile existau încă, așteptând să se întoarcă vremurile bune de altădată, când zdornicii zburau peste tot, iar mirafela înflorea tot anul... Liviu Radu, Trip-tic (1999)
mirmar Vezi mermor

mnemoscop - aparat care înregistrează gândurile și amintirile Operatorul căscă plictisit, privindu-l pe Rol care, cuplat la mnemoscop, dormea adânc. Augustin Corneliu Giagim, Hoțul de amintiri, în Helion, 1981
mnemotranslator - aparat de citit gândurile Țin minte că și la investigarea directă, cu mnemotranslatorul, a creierului lui Andronic am întâmpinat greutăți, eu fiind cel dezavantajat în înțelegerea sistemului său de abstracțiuni. Mircea Opriță, Labirintul, în Nopțile memoriei (1973)
mo - unitate de măsură a distanței Poate că acolo vor șerpui iar comete strălucitoare, se vor aprinde Sori, vor licări stele. Dar până atunci mai sunt miliarde de mo, și timpul nu ține seama de bătăile inimii.

Mo – 2,02 km tereștri – unitate de măsură în sistemul vuund. (n. a.) [notă de subsol]
Romulus Bărbulescu și George Anania, Doando (1965)
moabar - probabil un vehicul aerian Stătu o clipă pe gânduri, apoi se îndreptă cu pași hotărâți către șaua lucind în albastru a moabarului. Aurel Cărășel, Noapte cu moabar în anticamera Oniriei, în CPSF nr. 532 (1996)
moblanin - un fel de covor Legănându-se încet, Craind lunecă în genunchi pe moblaninul pufos. Leonard Oprea, Flash-back: "Izgonirea din rai", în Domenii interzise (1984)
mobot, lobot, rotobot - tipuri de roboți Când robotul nu semăna cu un om sau un animal oarecare, nu se cerea și rămâneau stocuri nevândute. Atunci, cei din rețeaua comercială i-au schimbat numele. Au apărut moboți, loboți, rotoboți și altele. Eduard Jurist, Mi-am cumpărat un robot, în CPSF nr. 274 (1966)
mocaly - probabil o creatură extraterestră Era într-o ceață violetă, moale ca puful mocalylor singuratici. Laurențiu Turcu, Suflet de fluier, sânge de dryn, în CPSF nr. 567 (2004)
modelin - denumirea unui material Camera mea este circulară și are cel puțin douăzeci și cinci metri în diametru. Partea centrală este un pic mai joasă, acolo podeaua este specială. Formată din modelin. [...]
În plus modelinul este racordat la mintea mea și pot să-l modific cu un singur gând.
Cătălin Hidegcuti, Anul 10000, în sferaonline.ro (2010)
modor - aparat de automat de îngrijire personală Modorul îi învățase repede opiniile, nu mai avea nevoie decât de un minim de programare pentru a obține rezultatul dorit. Liviu Radu, Trip-tic (1999)
mogo - numele unui joc Alți piloți preferau să joace key sau mogo, cu tot atâta interes și consum intelectual ca și în lipsa partenerilor umani. Sorin Liviu Sighișanu, Partida de șah, în Almanah Anticipația 1984
mogur - om-urs, creatură sălbatică Chip de maimuță, colți ascuțiți, brațe care atingeau pământul, trup îndesat și vânjos. Și blana întunecată, ce îl acoperea din creștet până-n tălpi: un mogur. Rodica Bretin, Copacul schimbării, în Drumul fără sfârșit (1991)
moiar - unitate monetară – Ați călcat regulamentul, binevoiți a plăti amenda de 10 moiari. Amargo, Un reporter în noua planetă Aurora (1907)
moletron - probabil un dispozitiv utilizat în producerea de organe artificiale Legi privind importurile de plasticit, exporturile de microprocesoare și moletroane, concesionarea unor zăcăminte de argint [...]. Gheorghe Păun, Protezozaurii, în Sfera paralelă (1984)
moletronic - referitor la electronica moleculară Aparatele de acolo își cuplară circuitele cu creierul moletronic de analiză și așteptau să înregistreze, să studieze în numele și la porunca omului. Ion Mînzatu, Chemarea nesfârșitului (1963)
monolev - vehicul spațial Deasupra lumii, dincolo de troposferă, monolevul execută un looping de adio Pământului și se îndreptă spre stele. Adrian Chifu, Lasersharp Kid vs. Megastrike Shaolin, în Helion nr. 1-2/2014
moranx - o creatură extraterestră Masculul de moranx pătat, ajuns în culmea maturității și forței, se lasă uneori să cadă în hău stăpânit probabil de aceeași fascinație amețitoare a desființării. Cristian Tudor Popescu, Omohom, în Planetarium (1987)
morfemanație - probabil o formă de energie, utilizată ca armă Înțelese dintr-o privire ce se întâmpla și, fără să mai stea pe gânduri, scoase din trusa ei sanitară pistolul cu morfemanație îndreptându-l spre comandant. Constantin Cubleșan, Paradoxala întoarcere (1978)
morfostil - (probabil) o plantă Ca să nu mai vorbim de adevăratele prilejuri de desfătare pe care le promiteau salatele artistic preparate din almii, fitohelii sau morfostili. Michael Haulică, SIHADA (1987)
morpheoton - aparat care induce starea de somn La capătul patului se afla instalat morpheotonul, lumina verde a becului de control inspirându-i încredere și calm. Era suficient să-și pună casca, să aștepte două minute, timp în care aparatul regla ritmul cardiac și trimitea impulsuri hipnotice spre creier, apoi... ar fi sforăit cu încredere și entuziasm. Sorin Liviu Sighișanu, Partida de șah, în Almanah Anticipația 1984
motocentaur - un tip de organism cibernetic [...] se apropie de motocentaur. Organoțel și mușchi, sudoare și crom. Îndemânare, viteză. Michael Haulică, Motocentaurii dorm singuri, în JSF nr. 69 (1994)
mrinieni - o rasă extraterestră de pe planeta Mrina Întâlnirea noastră oficială cu mrinienii avu loc în marea sală de granit și acvamarin. Adrian Rogoz, Planeta Mrina în alarmă !, în CPSF nr. 107 (1959)
mufist - persoană cu o interfață pentru o mufă externă Acum conduc o gașcă de mufiști. În loc să stea naibii cu mufele înfipte-n cap și cu ochii beliți, i-a apucat plimbarea. Mihai Haulică, Mufiști, gofreni și noduri, în JSF nr. 8 (1992)
mufleni - o rasă extraterestră Muflenii aveau blană lungă și nepieptănată și erau mari crescători de animale. Antuza Genescu, Solzi de jalazian, blană de muflean, în Lumi stranii (2014)
mugor - om-urs, creatură sălbatică Chip de maimuță, colți ascuțiți, brațe care atingeau pământul, trup îndesat și vânjos. Și blana întunecată, ce îl acoperea din creștet până-n tălpi: un mogur. Rodica Bretin, Copacul schimbării, în Drumul fără sfârșit (1991)
mulor - o creatură extraterestră Sala cafenie își pierde culoarea și zeci de forme și culori încep să alerge nebunește pe ziduri, iar de afară se aud urletele inumane ale mulorilor. Viorel Pîrligras, Fantastica lume a lui Cristobald, în Almanah Anticipația 1987
mun - unitate de măsură a distanței – Deși nu pare, o prezentă Huga, nimic nu scapă puterii sale parapshice pe o rază de o sută de muni.. Bogdan Tudor Bucheru, Afacere de familie, în Anotimpurile (2011)
muria - o creatură marină De câteva zile, muria, spuma aceea care generează șocuri nervoase puternice, dispăruse din apele noastre. [...]
Muria îi urmarea încă înverșunată, căutând să-i înghită. Era mai mare decât tot ce văzuseră până atunci, de lățimea a trei bărci puse cap la cap și lungă de mai multe sute de metri.
Petrică Sîrbu și Ștefan Ghidoveanu, Termotul, în CPSF nr. 482 (1991)
muzicofon - aparat de redare a pieselor muzicale Un aparat complex, aflat într-un colt, le atrase atenția: era muzicofonul. Nu era nevoie decât să apeși pe unul dintre sutele lui de butoane, pentru a asculta opera muzicală dorită. I.M. Ștefan, Radu Nor, Drum printre aștri (1959)




A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S Ș T U V W X Y Z
























Orice comentarii, adăugiri, sugestii sunt binevenite și le puteți trimite la: tavilis@yahoo.com


  Înapoi la pagina principală





Pagină realizată și întreținută de Dr. Octavian Laiu


Copyright © 2002-2024 | Octavian Laiu, jocuridecuvinte.ro