Dicționar de cuvinte

și noțiuni din SF-ul românesc


Cuvinte inexistente utilizate în SF și semnificația lor

  Înapoi la pagina principală





A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S Ș T U V W X Y Z



F


Termen Definiție Citat Autor, lucrare, an
fagree - un instrument muzical Îi recunoscusem imediat fagreea cu fețele pictate din care cânta atât de frumos altă dată. Viorel Pîrligras, Carnaval în Babilon, în Orion nr. 3 (1989)
falurvian - o specie extraterestră Pe noptieră, sprijinită de veioză, stătea fotografia aceea care devenise celebră în toată lumea: prima imagine a unui om alături de o ființă extraterestră – fotografia lui, de braț cu Mix, falurvianul. Gabriel Manolescu, Fotografia, în O planetă numită anticipație (1985)
fantazor - aparat care redă pe un ecran produsele imaginației Fantazorul prelucrase perfect datele fanteziei sale, pe ecran apărură, așa cum el însuși își închipuise, un Martel rotofei și viclean, de-o viclenie vulgară, iritantă, și-o Adelă senzuală, din alte timpuri, prototipul farmecului prostuț, de duzină. George Gănescu, Fantazorul, în Alte întâmplări din veacul XXI (1977)
farmacolizor - aparat care realizează analiza chimică a mâinii Farmacolizorul deține toate ipotezele chimice posibile, cu toate dozajele de dactilodiluant, dar formulele nu le știu decât eu, astfel încât nimeni să nu-mi poată fura secretul. Costi Gurgu, Amprentar, în Almanah Anticipația 1997
faterodot - o funcție socială Dar el nu era decât un biet faterodot de clasa a treia, nevrednic să se gândească la fiica președintelui […] Vladimir Colin, Dincolo de zidul de neon (1968)
feeryl - numele unui drog euforizant Își amintea perfect de primul soldat pe care îl ucisese în luptă, prima dată când prizase feeryl și încrederea în sine pe care o căpătase atunci. Dan Doboș, Abația (2002)
fenomenoscop - aparat de redare a diverși parametri Fenomenoscopul se roti pe neașteptate, înclinându-și ciocul ascuțit sub un unghi de 30ș. Camil Baciu, Planeta cubică, în Planeta cubică (1964)
fergonaut - creatură extraterestră Fergonauții, știe toată lumea, sunt acele ființe simpatice care ne-au invadat de la o vreme casele prin caracterul lor blând și vioi. Viorel Pîrligras, Un animal fantastic, în Almanah Anticipația 1984
ferocini - creaturi extraterestre [...] am trecut [...] de o zonă în care mișunau animale fioroase, cu botul ca de crocodil, botezate de mine, „ferocini". Radu Nor și I.M. Ștefan, Robinsoni pe planeta oceanelor (1958)
ferunadar - o funcție statală marțiană Repezit cu precizia unei vechi experiențe, pumnalul se răsuci în zbor și se înfipse în pieptul ferunadarului care prezida tribunalul. Vladimir Colin, Babel (1978)
feydar - o rasă extraterestră Uniforma simplă, strânsă pe corpul atletic, purta însemnul castei navigatorilor. [...]
"Un navigator feydar", își spuse Khor Ub Nabor, recunoscând un dialect din străvechea federație Zahras.
Rodica Bretin, Ultimul gdar, în Avertisment pentru liniștea planetei (1985)
fiar - accesoriu vestimentar al unui ritual sexual – Din tot ce propunem noi, cel mai mult îi interesează introducerea fiarului ca port popular, printr-o lege specială.
– Ce mai e și fiarul?
– Dacă te uiți mai bine, vezi că unii băștinași sunt îmbrăcați normal, iar alții au niște cearșafuri albe trase pe cap.
Victor Martin, Partidul de export (2004)
fibroplast - un material – Servobufetul funcționează [...] și tacâmurile de fibroplast sunt intacte. Vladimir Colin, Divertisment pentru vrăjitoare, în Capcanele timpului (1972)
filinți - un popor preistoric Documentul ce vedeți face dovada conviețuirii de-a dreapta și de-a stânga unui râu cu albia de silex de lângă noi, a două popoare, Filinții și Bașogii, care când ospătau împreună, când se băteau, când făceau alianțe și când le călcau. Tudor Arghezi, În preistorie, în Tablete din țara de Kuty (1933)
fillar - o unitate monetară Este arhicunoscut cazul mucalitului care a furat un milion de fillari de la o bancă, amenințându-i pe funcționari cu un inofensiv pistol-jucărie. Gheorghe Săsărman, Puțin mai devreme, în Himera (1979)
fillonian - locuitor al statului fictiv Fillonia Scorul meciului era deocamdată echilibrat; cu un ușor avantaj pentru campionul fillonian. Gheorghe Săsărman, Puțin mai devreme, în Himera (1979)
fisclub - legea taxelor zero În anii care au trecut, Buzelan a preferat să-și consolideze poziția în țară și să introducă fisclubul. Cristian M. Teodorescu, Pisica Treișpe, în S.F. Unu (2008)
fisiol - unitate de credit Îți ajunge fisiolul până la gară? Mihnea Columbeanu, Eternul purgatoriu, în Almanah Anticipația 1988
fitohelie - (probabil) o plantă Ca să nu mai vorbim de adevăratele prilejuri de desfătare pe care le promiteau salatele artistic preparate din almii, fitohelii sau morfostili. Michael Haulică, SIHADA (1987)
flagonetă - instrument muzical Flagoneta, mânuită de un băiat roșcovan, își vărsa notele sale stridente chiar în urechea dreaptă a lui Naizo și acesta privi urât la stăpânul ei. Alexandru Ungureanu, Ne vom întoarce pe Herbwue, în Almanah Anticipația 1987
flash-stick - denumirea unei arme Flash-stick-ul este o țeavă de oțel care are la unul din capete un bec erlogen de mare putere. Becul erlogen, după cum se știe, în momentul alimentării sale cu energie electrică dă o lumină foarte puternică. În dreptul becului se găsesc fante prin care lumina iese afară. Restul țevii este umplut cu acumulatori de mici dimensiuni, iar la celălalt capăt al ei se află un întrerupător. Alexandru Ungureanu, Artele marțiale moderne, în Almanah Anticipația 1985
flexicristal - denumirea unui material Pantofii de flexicristal erau aproape invizibili. Cotizo Draia, Obsesie finală, în Helion nr. 2/1994
flexit - denumirea unui material Nu-i plăceau butoanele, claviaturile, comutatoarele: nici unul dintre acestea nu-i putea furniza satisfacția aproape erotică pe care i-o procura acționarea unei manșe solide, cu măciulie de flexit. Cristian Tudor Popescu, Phalanx, în Planetarium (1987)
flip-flop - numele unui joc Alcătuirile flip-flopului aduceau formal cu meandrele dominoului – numai că în loc de jetoane erau folosite diferite sorturi de sticle cu super-elixire. Prin aceea că piesele puteau în anumite situații să fie capturate, flip-flopul semăna cu șahul și ma-jong-ul, iar cu pocherul datorită faptului că miza putea fi suprasolicitată. Adrian Rogoz, Prețul secant al genunii (1974)
flipsen - o băutură [...] flipsen-ul e băutura lui preferată. Mircea Oprița, Exilatul, în Întâlnire cu meduza (1966)
fluoni - noțiune neprecizată mai îndeaproape – Ce părere ai despre fluonii albaștri ? [...]
Fluonii albaștri? A, da, aceia din canalul medular? Foarte frumoși ! [...]
Probabil că chestiile alea albastre nici nu există, ci m-a întrebat așa, ca să intre în vorbă. Sau poate că există, dar nu știe nici el ce-i aia.
Constantin Florescu, Adolescentul, în CPSF nr. 303 (1967)
folarizon - o rasă extraterestră Aveam chiar și un loc al nostru, de unde se putea zări, printr-o fereastră scundă, ritualul de seară al unor folarizoni, servitorii unor emisari culturali. [...] Arătau amândoi ca niște urși cu mâini foarte apropiate de tiparul uman și cu gâturi lungi, terminate cu capete mici, cu un singur ochi. Viorel Pîrligras, Între nasturi, în Avertisment pentru liniștea planetei (1985)
fonoanaliză - analiză sonoră Aparatul de fonoanaliză a semnalat într-un punct al benzii o înregistrare, cu o durată de două minute. Radu Nor și I. M. Ștefan, Robinsoni pe planeta oceanelor (1958)
fonotron - un aparat similar cu un radio Apoi, privirile mele s-au oprit asupra unui paralelipiped albastru cu un buton tot albastru pe o muchie.
Ce-i asta ? îl întreb eu.
Fonotronul.
Constantin Florescu, Adolescentul, în CPSF nr. 303 (1967)
foquall - o creatură extraterestră Fărâme de arhisferă, spuse oculindianul ridicându-se cu o fluturare a picioarelor-rădăcini ieșite din pământ precum înotătoarele unui foquall. Marian Mirescu, Pelerinajul eretic, în Almanah Science Fiction 2008
formacus - aparat care furnizează formule matematice și fizice Nu știu dacă formacusul va mai fi folosit peste câteva zeci de ani când vor fi citite aceste rânduri, deoarece este un aparat de o construcție destul de simplă. De aceea, cred că este nimerit să dau câteva explicații.
Numele, o prescurtare de la "formular acustic", arată și menirea sa: de a pune la îndemâna, rapid, prin sistemul așa-zisei memorii electronice, cele mai des utilizate formule matematice și fizice.
Horia Matei și Florin Petrescu, Expediția "Zero K", în CPSF nr. 166 (1961)
fotopter - cyborg zburător prevăzut cu proiectoare luminoase Proiectoarele fotopterelor se plimbaseră impasibile deasupra mulțimii, scoțând din beznă capetele de diverse forme și culori, solzoase, păroase, țuguiate, septate, duble sau numai simple, rotunde, cu pielea doar ușor încrețită după ultima modă arcturiană. Cotizo Draia, Genotip de lux, în Almanah Anticipația 1993
frel - o creatură zburătoare Lovit în plin zbor, frelul zăcea pe ierburile îngălbenite de suflarea toamnei, trupul său gol și foarte alb oferind imaginea vulnerabilei neputințe. Rodica Bretin, Vânătorul de freli, în Efect holografic (1985)
frigol- o creatură ciudatăÎl însoțea o creatură atât de ciudată, încât nu putea aparține decât rasei frigolilor.
Val Antim, Sufletele nu se înalță la cer, în CPSF nr. 556-557 (1998)




A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S Ș T U V W X Y Z























Orice comentarii, adăugiri, sugestii sunt binevenite și le puteți trimite la: tavilis@yahoo.com


  Înapoi la pagina principală





Pagină realizată și întreținută de Dr. Octavian Laiu


Copyright © 2002-2024 | Octavian Laiu, jocuridecuvinte.ro