Dicționar de cuvinte

și noțiuni din SF-ul românesc


Cuvinte inexistente utilizate în SF și semnificația lor

  Înapoi la pagina principală

A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S Ș T U V W X Y ZD


Termen Definiție Citat Autor, lucrare, an
dactilodiluant - substanță care modifică amprentele digitale În jumătate de oră o să am rezultatele la analiza chimică a mâinii și voi ști ce concentrație de dactilodiluant să prepar pentru fiecare deget în parte. Costi Gurgu, Amprentar, în Almanah Anticipația 1997
dafgol - mană culeasă de pe Marte [...] Scat Mor nu uitase să-i cinstească [...] cu parfumate larhi venusiene, tuberculii cu gust de fructe împodobind rădăcinile aeriene ale copacilor ashara, ca și cu mana violetă dafgol, culeasă de pe nisipurile de pe Marte. Vladimir Colin, Babel (1978)
dalecks - denumirea unei arme Când cel dintâi fascicul emis dinspre cuirasatul dușman despică bezna, Dalecksurile de pe Hardraad îi răspunseră simultan, făcând pereții metalici să vibreze. Rodica Bretin, Hardraad, în Efect holografic (1985)
danga - probabil un instrument muzical [...] te pomenești zburând din nou în sunetele unei danga de acum cincizeci de ani, pusă atât de des că n-au mai rămas din ea decât hârâituri și țipete răgușite ... Vladimir Colin, Divertisment pentru vrăjitoare, în Capcanele timpului (1972)
darfi - o rasă umană, locuitori ai deșertului Noi, darfii, trăiam fericiți și liberi sub cerul albastru al pustiei, crezându-ne – în deșarta noastră semeție – urmașii poporului ales. Rodica Bretin, Zorii pustiei, în Efect holografic (1985)
darmanți - o rasă extraterestră superioară Darmanții [...] fie că au venit pe Pământ, fie că au existat pe el dintotdeauna, au trăit o vreme alături de oameni, printre ei. Neștiuți de nimeni. Camil Baciu, Grădina zeilor (1968)
degravifiant - care diminuează forța gravitațională Au trebuit să le adauge și o ușoară țesătură degravifiantă, deoarece forța de gravitație a planetei albastre le dubla greutatea, stânjenindu-le mișcările. Mihu Dragomir, Legenda îngerilor, în Povestiri deocamdată fantastice (1962)
delurotron - denumirea unei arme Aluza ținea îndreptată asupra lui tija unui delurotron, iar Ur Dip blocase retragerea. Rodica Bretin, Ultimul gdar, în Avertisment pentru liniștea planetei (1985)
denebieni - o rasă extraterestră din sistemul Deneb – Sixieni, denebieni, xyodlarți... Stăpânii de azi ai metagalaxiei ! Rodica Bretin, Ultimul gdar, în Avertisment pentru liniștea planetei (1985)
Undeva, spre stânga, pe un turn depărtat, înalt și stingher, strălucește silueta vagă, de un alb lăptos, a navei denebianului. Bogdan Ficeac, Ultimul țărm al speranței, în Cronici metagalactice (1990)
denerdi - o zi a săptămânii Denerdi după-amiază, după câteva ceasuri de somn și o masă frugală, inventatorii se reîntâlniră în laboratorul doctorului Rammstein și meșteriră ore în șir la un dispozitiv auxiliar. Florin Pîtea, Telefonia, în Almanah Anticipația 2016
dezintersor - probabil o armă Își scoase dezintersorul și se avântă în hățișul viu care-l înghiți în întregime. Felix Moroșan, Contact letal, în Almanah Science Fiction 2008
dhow - o formă de artă Dhow era un cuvânt gelant care însemna împărtășirea subconștientului. Forma de artă care își luase această denumire era o combinație de teatru, electrohipnoză și meditație religioasă. Cotizo Draia, Obsesie finală, în Helion nr. 2/1994
dictograf - probabil un aparat similar dictafonului Gars se întoarse către dictograf. Cecilia Dudu, Exania 19, în Coniac „3 secole” (1970)
dinamizor - rachetă pentru controlul vremii [...] în puțurile săpate instalăm dinamizoarele. Sunt niște rachete ceva mai speciale. În condiții meteo extreme sunt lansate și restabilesc ordinea. Lucian-Vasile Szabo, Iubita de la miezul nopții, în Helion nr. 5-6/2011
dinamoplastică - formă de artă care îmbină pictura cu muzica De altfel, construcția sistemului de propulsie a constituit o operă grandioasă, care a inspirat pe mulți poeți si dinamoplasticieni.

"Dinamoplastica" – gen artistic care îmbină pictura cu muzica, constituind un fel de "muzică în culori" sau "pictură în mișcare". [notă de subsol]
Vasile Nicorovici, Planeta intergalactică, în CPSF nr. 255-256 (1965)
discoplan - vehicul aerian Inginerul Cerceluș, conducându-l îndatoritor pe entomolog spre discoplan, apucă să mai audă robotractorul, care între două rateuri filosofa ca pentru el; Marcel Luca, Când nu vor fi gândaci de Colorado, în O antologie a literaturii de anticipație românești (1983)
Înainte ca uraganul “Ella” să devieze, surprinzător, în direcția mea, apucasem să-i expediez pe Adrian și pe Nelu cu singurul discoplan pe care-l aveam pe insulă. Marcel Luca, Ella, în Tactică și strategie (1998)
dlin - unitate de măsură a temperaturii Îl puse binișor lângă Cin-orcim, mai surâse o dată, obosit, apoi citi indicațiile unui aparat.
– Trei sferturi de dlin !

Dlin – minus 2,7° C – unitate de temperatură în sistemul vuund. (n. a.) [notă de subsol]
Romulus Bărbulescu și George Anania, Doando (1965)
donga - un organ anatomic al creaturii extraterestre yoboro asemănător cu un membru și care servește la scărpinat Micuțul își întoarce membrul ce-i pornește din burtă asemenea unei cozi lucioase [...].
Dar ce coadă a dracului au beliții ăștia în față. Parcă e o sculă mai răsărită. [...]
– A... donga, donga se numește.
Lucian-Vasile Szabo, Cu micul yoboro la sex shop, în Helion nr. 3-4/2007
doula - o rasă extraterestră O rasă războinică, doula își croia drum în spațiu prin suflarea raselor subjugate. Cătălin Hidegcuti, Anul 10000, în sferaonline.ro (2010)
dozier - aparat de fisurat cu ultrasunete [...] copilul [...] împunse cu degetul în dozier. Ăsta ce e? [...]
Ăsta? se trezi. Un dozier. Îi pui un vârf ca ăsta. Sau ca ăsta. Apeși aici și... gata cu stânca. O fisurează toată și o preface în pulbere. Ultrasunete, pricepi?
Aurel Cărășel, Mitologii selenare literare, în CPSF nr. 558-559 (1998)
dracterii - bacterii producătoare de petrol Când părinții noștri secau conștiincioși ultimele resurse petroliere ale planetei, pe fundul rezervoarelor naturale oamenii au remarcat dracteriile. De fapt, sunt bacterii, însă li s-a spus dracterii din motive care vor fi clare în cele ce urmează. Oamenii au văzut repede: creaturile astea transformă orice, ORICE – în petrol. Cristian M. Teodorescu, Nici o zi nu seamănă cu cealaltă, în Helion nr. 3-4/2010
dragasmă - produs al unor copaci gânditori Dragasmele sunt produsul copacilor, numai atunci când aceștia sunt fecundați de proprii stăpâni. Costi Gurgu, Minunata Caoara, în JPSF nr. 22 (1993)
dreidă - un tip de organism cibernetic Noi, roboții, androizii, ciborgii, computerele, dreidele, toate aparatele născute din imaginația Omului, în realitate copiind natura, pur și simplu. Aurel Cărășel, Vânătoare de mutanți, în Almanah Anticipația 2016
drimf - o rasă extraterestră Uriașa navă a drimfilor plutea tăcută în imensitatea spațiului. Marcel Luca, Mesagerul, în Tactică și strategie (1998)
druncă - o creatură ierbivoră Druncile mă pricepeam să le mulg, mă ascultau de parcă aș fi fost de-al lor, deși când se apropiau alții de ele săreau ca apucate și zgâriau. Antuza Genescu, Solzi de jalazian, blană de muflean, în Lumi stranii (2014)
dryn - o rasă extraterestră Arăta foarte tânăr, ai fi zis un copil, dacă pe pielea lui transparentă n-ar fi apărut deja acele pete galben-maronii ce constituiau semnul și forța rasei Drynilor - pungile cu rezervă de energie, "cămiloaiele". Laurențiu Turcu, Suflet de fluier, sânge de dryn, în CPSF nr. 567 (2004)
duarph - o rasă extraterestră Dacă era real ce se spunea despre duarphi – că dirijau dezvoltarea raționalilor în metagalaxie – atunci o făceau cu discreție, preferând căile mai lente și mai sigure, având înțelepciunea să nu facă uz de superioritatea lor evidentă. Rodica Bretin, Ultimul gdar, în Avertisment pentru liniștea planetei (1985)
duramit - denumirea unui material Am încercat să umplem un vas cu lichidul având o densitate superioară apei, dar pereții de duramit s-au fisurat imediat, supuși unei presiuni neașteptate [...] Rodica Bretin, Valea, în Efect holografic (1985)
duraplex - denumirea unui material [...] frigul intrând înăuntru și întunericul din spatele vizoarelor de duraplex. Alexandru Ungureanu, Artele marțiale moderne (II), în Avertisment pentru liniștea planetei (1985)
durberil - un material Scheletul din durberil se dezmembra […] Romulus Bărbulescu și George Anania, Șarpele blând al infinitului (1977)
durolit - denumirea unui material [...] oamenii sunt așezați într-o aliniere perfectă, singuri la mesele de durolit, sorbindu-și tonicele artificiale. Răzvan Haritonovici, Imagini în oglindă, în Antologia science-fiction Nemira '94
A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S Ș T U V W X Y Z


Orice comentarii, adăugiri, sugestii sunt binevenite și le puteți trimite la: tavilis@yahoo.com


  Înapoi la pagina principală

Pagină realizată și întreținută de Dr. Octavian Laiu


Copyright © 2002-2024 | Octavian Laiu, jocuridecuvinte.ro